Wartości odżywcze mięsa kóliczego

Wartości odżywcze mięsa kóliczego

Wartości odżywcze mięsa kóliczego
autorem artykułu jest Leszek Gacek

Wartości odżywcze mięsa króliczego.
Leszek Antoni Gacek
www.sima.of.pl
W naszych przyzwyczajeniach kulinarnych istnieje szereg potraw i produktów, które nie cieszą się zbytnią popularnością, pomimo, że w innych kulturach zajmują eksponowane miejsca na stołach. Braku szerszego zainteresowania mięsem kozim, baranim czy króliczym należy upatrywać w waszych przyzwyczajeniach i upodobaniach. Dla wielu osób koza czy królik nadal są symbolem biedy a mięso tych zwierząt uważa się za mało wartościowe. Można się również spotkać z pewnymi uprzedzeniami natury sanitarnej i higienicznej, co oczywiście nie znajduje żadnego merytorycznego uzasadnienia. Zupełnie miedzy bajki należy włożyć przeświadczenie niektórych ludzi, jakoby króliki krzyżowały się ze szczurami. Pomińmy jednak milczeniem te wszystkie uprzedzenia i przyjrzyjmy się bliżej samemu mięsu króliczemu. Posiada ono rzeszę swoich zdeklarowanych zwolenników i jest albo kupowane w sklepach albo pozyskiwane z własnych hodowli przydomowych.
Wielkość produkcji jest nierozerwalnie połączona ze spożyciem miÄ™sa króliczego, jako czynnikiem determinujÄ…cym popyt. Spożycie miÄ™sa króliczego w Polsce jest jednym z najniższych w Europie i wynosi 0,4 kg na osobÄ™ rocznie. NajwiÄ™ksze spożycie zanotowano we WÅ‚oszech – 5,3 kg, nastÄ™pnie we Francji i Hiszpanii, gdzie wartość ta siÄ™ga 3,0 kg, a Belgia i Portugalia mieÅ›ci siÄ™ w przedziale 2,0 – 2,5 kg rocznie. W Polsce dane te mogÄ… być zaniżone ze wzglÄ™du na trudnoÅ›ci w obliczeniu ogólnej konsumpcji – króliki sÄ… hodowane na wÅ‚asne potrzeby gospodarstw i pozostajÄ… poza wszelkÄ… ewidencjÄ…. Nie można jednak ukryć faktu, że eksport miÄ™sa króliczego z polskich ubojni roÅ›nie i w 2003r. wyniósÅ‚ 78% ogólnej sprzedaży. W celu rozpowszechnienia miÄ™sa króliczego wÅ›ród konsumentów zamieszczono w niniejszym rozdziale uwagi na temat wartoÅ›ci odżywczych tego miÄ™sa oraz porównano je z innymi, bardziej popularnymi miÄ™sami (tabela 1).
MiÄ™so królicze zaliczane jest do miÄ™s biaÅ‚ych, Å‚atwo strawnych, soczystych i delikatnych. Jego konsystencja jest drobnoziarnista. Króliki dostarczajÄ… bardzo wartoÅ›ciowego miÄ™sa o dużej zawartoÅ›ci biaÅ‚ka – powyżej 20%, a niskiej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu (3-5%). Poza tym jest to miÄ™so bogate w skÅ‚adniki mineralne (sole żelaza, wapÅ„ i fosfor), witaminy (zwÅ‚aszcza grupy B) i mikroelementy (miedź, kobalt i cynk). Dodatkowym bardzo ważnym walorem miÄ™sa króliczego jest wysoka przyswajalność jego biaÅ‚ka przez organizm czÅ‚owieka – okoÅ‚o 90%, podczas gdy np. miÄ™sa woÅ‚owego, tylko 60%. TÅ‚uszcz jest biaÅ‚y i miÄ™kki, odkÅ‚adany głównie koÅ‚o nerek, żołądka, także za Å‚opatkami. SkÅ‚ad chemiczny tego tÅ‚uszczu pozwala na zaliczenie go do zwiÄ…zków lekkostrawnych, o wysokiej wartoÅ›ci odżywczej. Warto również zaznaczyć niskÄ… zawartość cholesterolu w miÄ™sie króliczym, która wedÅ‚ug polskich i amerykaÅ„skich badaÅ„, jest niższa niż u popularnych u nas miÄ™s czerwonych, a nawet miÄ™sa drobiowego; z tego wÅ‚aÅ›nie powodu nadaje siÄ™ ono dla osób zagrożonych schorzeniami ukÅ‚adu krążenia.
Poniżej porównano mięso królicze z wołowiną, baraniną, wieprzowiną półtłustą, cielęciną i mięsem kurzym, pod względem zawartości składników pokarmowych w poszczególnych rodzajach mięs (tabela 1).

Tabela 1. Porównanie zawartości składników pokarmowych w mięsie króliczym
z mięsami innych gatunków zwierząt

Rodzaj
mięsa Woda (%) Białko (%) Tłuszcz (%) Składniki mineralne (%) Wartość energetyczna 100 g mięsa (KJ) Zawartość cholesterolu w 100 g mięsa (mg)
Wołowina 68,5 15,0 4,5 0,85 584,7 37-48
Baranina 55,1 12,1 11,5 0,90 655,1 78
Wieprzowina
półtłusta 51,1 15,3 13,9 0,75 784,9 66-72
Cielęcina 77,8 20,0 1,0 1,20 382,4 38-83
Mięso kurze 76,2 19,7 1,4 1,37 415,9 75-108
Mięso królicze 69,3 20,4 4,0 1,39 638,8 35

MiÄ™so królicze charakteryzuje siÄ™ najwiÄ™kszÄ… zawartoÅ›ciÄ… biaÅ‚ka (20,4%) oraz najwiÄ™kszÄ… zawartoÅ›ciÄ… skÅ‚adników mineralnych (1,39%). BiaÅ‚ko to, jak już wczeÅ›niej zaznaczono, jest Å‚atwo przyswajalne przez organizm czÅ‚owieka – w 90 procentach. Pod tym wzglÄ™dem miÄ™so królicze wypada bardzo korzystnie w porównaniu z woÅ‚owinÄ…, która zawiera 15% biaÅ‚ka, które jest przyswajalne tylko w 60 %. W porównaniu wykazano również, że ma najniższÄ… zawartość cholesterolu, na co kÅ‚adzie siÄ™ obecnie duży nacisk. Ogólnie wyciÄ…gniÄ™to wniosek, że pod wzglÄ™dem zawartoÅ›ci skÅ‚adników pokarmowych miÄ™so królicze jest porównywalne z cielÄ™cinÄ… i miÄ™sem kurzym. WoÅ‚owinÄ™, baraninÄ™ i wieprzowinÄ™ półtÅ‚ustÄ… zaliczyć można do drugiej grupy podobnej pod wzglÄ™dem zawartoÅ›ci skÅ‚adników pokarmowych. SÄ… to jednak miÄ™sa czerwone, natomiast miÄ™so królicze i kurze zaliczamy do miÄ™s biaÅ‚ych, za wyjÄ…tkiem cielÄ™ciny, która też jest klasyfikowana jako miÄ™so czerwone. W zestawieniu nie uwzglÄ™dniono ryb.
W przypadku promocji mięsa króliczego nie trzeba stosować nie zawsze zgodnych z prawdą, ale chwytliwych, haseł. Jest ono rzeczywiście smaczne i zdrowe.
Omówione walory mięsa króliczego zdecydowanie przemawiają za rozpowszechnieniem konsumpcji tego mięsa w Polsce, co stało się już w krajach Unii Europejskiej. Wzrost konsumpcji będzie związany ze zmianą tradycji żywieniowych Polaków i ich otwartością na nowe sposoby żywienia.


--
Leszek Antoni Gacek,
Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki Chorzelów Sp. z o.o.
www.sima.of.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Techniki negocjacji
Noclegi w Zakopanem
test
Gadgety w biznesie
Jak w 90 dni pokonać raka?